Het kaakgewricht bestaat uit een gewrichtskop en een gewrichtskom, bekleed met een laagje kraakbeen. Het kaakgewricht bevat een gewrichtsschijfje (discus), te vergelijken met de meniscus in de knie. Deze discus glijdt als een stootkussen mee met het kaakkopje in de gewrichtskom en voorkomt slijtage van de gewrichtsoppervlakken.

 

Het kan voorkomen dat de discus niet altijd op zijn plaats (boven op het kaakkopje) blijft zitten. Soms schiet de discus vóór het kaakkopje, waardoor het kaakgewricht bij het openen en sluiten van de mond een knappend geluid laat horen.

 

Het gewricht is omgeven door kauwspieren. Veel voorkomende kaakgewrichtsklachten zijn pijn in de kauwspieren of in het kaakgewricht met soms een uitstraling naar de nek en schouders en een vermoeid en stijf gevoel in de kauwspieren, vooral s’ ochtends bij het opstaan. Een andere klacht kan zijn een beperkte mondopening of het “op slot zitten” van de onderkaak.

 

De meeste oorzaken van kaakgewrichtsklachten zijn verkeerde gewoonten zoals veelvuldig klemmen of knarsen. Dit gebeurt vooral s’ nachts. Soms blijken deze gewoonten in relatie te staan met spanningen.

 

Een ernstige verwonding aan de onderkaak kan ook kaakgewrichtsklachten veroorzaken. Zo kan een klap een zwelling veroorzaken in het gewricht of de discus beschadigen. Soepele bewegingen van de onderkaak zijn dan niet meer mogelijk en het gewricht zal pijn gaan doen.

 

Het is lastig om een goede behandeling te bepalen voor kaakgewrichtsklachten. Het kaakgewricht in zijn optimale vorm terugbrengen is niet of nauwelijks mogelijk. In de beginfase kan de therapie bestaan uit een goede uitleg van het probleem, pijnbehandeling, oefentherapie of het aanbrengen van een zogenaamde splint, een vlak van kunsthars dat op tanden en kiezen wordt geplaatst om het gewricht te ontlasten. Soms wordt ook wel een verdovende vloeistof ter plaatse ingebracht om het kaakgewricht tot rust te laten komen. De kaakchirurg kan in zeldzame gevallen voor een operatieve behandeling kiezen.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Polikliniek
(040) 888 84 70

Openingstijden 
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 16.30 uur

Routebeschrijving

 

Aanvullende contactinformatie